Luonnontuotteita Inarista

YouTube -videoiden avulla lisää kalastajia Pohjois-Lappiin?

TIEDOTE 26.4.2019

 YouTube -videoiden avulla lisää kalastajia Pohjois-Lappiin?

Saamelaisalueen koulutuskeskus on toteuttanut vuoden mittaisen hankkeen, jossa tuotettiin kuusi videota Inarijärven sekä Sodankylän tekojärvien kaupallisesta kalastuksesta. Hankkeen ovat rahoittaneet Euroopan meri- ja kalatalousrahasto Lapin kalatalouden toimintaryhmän kiintiöstä, sekä Inarin ja Sodankylän kunnat. Nyt videot ovat kaikkien katsottavissa YouTubessa.

Videot esittelevät siian kalastusta Inarijärvellä sekä sulan veden aikaan että jään alta eri menetelmillä. Lokan tekojärvellä kuvatut videot kertovat hauen vannerysäpyynnistä sekä ahvenen katiskapyynnistä kesällä, ja mateen rysäkalastuksesta talvella. Lisäksi yksi video opastaa kalojen käsittelyyn kalahallissa.

Hankeidean takana oli tilanne, jossa kalan kysyntä on hyvä, mutta kalastajakunta alkaa ikääntyä. Kalan ostajia ovat mm. tukkuliikkeet sekä ravintolat, joissa moni matkailija pääsee ensimmäistä kertaa maistamaan pohjoisen kalaa.

Jotta kalastajia saataisiin lisää, haluttiin käytännönläheisiä, kalastuksesta todenmukaisen kuvan antavia videoita kiinnostuneille nähtäviksi. Videot toimivat myös Saamelaisalueen koulutuskeskuksen luontoalan opetuksessa oppimateriaalina.

Ensimmäinen video julkaistiin syyskuussa 2018 ja viimeinen maaliskuun lopussa tänä vuonna. Nyt huhtikuun loppupuolella kahta näistä videoista on katsottu jo 36 000 kertaa. Tästä voidaan päätellä, että hankkeella on ollut todellinen tarve.

Toiveet ovat korkealla: videot varmasti auttavat kalastusta ammatiksi mieliviä suunnitelmissaan eteenpäin. Ja ostajat saavat edelleen lautasilleen pohjoisen puhtaista vesistä pyydettyjä kaloja.

Hankevetäjä Virpi Jääskö (30.4.2019 saakka)

Soggsakk.fi-sivuston Päättyneet-hankkeet-sivulla on 17-sivuinen kirjallinen tietopaketti ”Ammattina kalastus Pohjois-Lapissa – Lisätietoa videosarjaan kaupallisen kalastuksen menetelmistä Pohjois-Lapissa”. Tiedostosta löytyy esimerkiksi aloittavan kalastajan tarkistuslista.

Lisätietoja kaupallisesta kalastuksesta:
elinkeinokalatalouden koordinaattori
Markku Ahonen,
etunimi.sukunimi@pll.fi, puh. 040 704 6094

 

Lisätietoja kaupallisesta kalastuksesta: elinkeinokalatalouden koordinaattori Markku Ahonen, etunimi.sukunim@pll.fi, puh. 040 704 6094